Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2011 19:03 - July Morning
Автор: wellewir Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1046 Коментари: 0 Гласове:
3




Имам приятел канадец и преди десетина години въодушевено го канехме да празнува с нас - шайка верни "хипари", глобалния празник, ритуал - July Morning. Не допускахме, че може да не знае какво е това. Той разбира се знаеше - националния празник на Канада. Питахме го какво правят в Канада на този ден, той каза, че ходят по площадите, забавляват се и пият много бира. До сутринта. Разбира се, за да посрещнете слънцето, коментирах аз. Това вече не беше разбрано. С времето все повече отношението ми към този ден потича по посока на по-долу поместения коментар. Не че не ми става драго да видя млади хора, нарамили китари да се запътват към морето и да посрещат изгрева, за това си имам, обаче друго обяснение, по-скоро свързано с тракийските ни корени. :) 



image
Хипита за една бира
Райко Байчев,

Джулиан Ленън, синът на великия Джон Ленън, беше човекът, който погреба хипитата. В едно интервю той казва: "Сега няма социална атмосфера, която да роди хора като баща ми и такива, които да го последват". Иска се мъжество и ум за подобни думи, особено когато имаш татко, по-популярен от Господ. Но Джулиан е прав - епохата е друга. Хипитата дойдоха, свършиха си работата и си тръгнаха. Не можеш да се изкъпеш два пъти в една и съща река. Посрещането на Джулай на Камен бряг е нещо хубаво, но пък и не кой знае колко специално.
Не ме разбирайте погрешно. Хипарите са чудни хора. Но онези, които знаеха защо го правят. Хипи си, когато публично гориш десетки чували с повиквателни за войната във Виетнам. Хипи си, когато се събират още 50 000 като теб, обсаждат в Пентагона, а момичетата пъхат цветя в дулото на войниците, които пазят сградата. Хипи си, когато ти се повръща от консуматорската култура, когато пътуваш като Джак Керуак, мислиш като Кен Киси, чувстваш като Алън Гинзбърг и друсаш като Уилям Бъроуз. Но когато пиеш бира в Борисовата градина, не правиш нищо друго, освен да пиеш бира в Борисовата градина.
Хипитата бяха велики, защото бяха източници на послания, достатъчно мощни, за да разтърсят не само Щатите, но и цяла Европа. Бунтът на сегашните условни хипита е безадресен и ням. Той е в общи линии бунт да не бачкаш прекомерно много и да си изкарваш добре на палатки. Приятна идея, но само толкова. Политическата мощ, основното оръжие на поколението Ленън, отсъства. С други думи, концентрацията на смисъл в съвременните хипита е толкова ниска, колкото и на алкохола в бирите, за които стана дума малко по-горе.

from http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-07-01&article=372889
 


Тагове:   слънце,   символи,   July morning,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: wellewir
Категория: Лични дневници
Прочетен: 25718
Постинги: 8
Коментари: 3
Гласове: 83
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930